RAZPIS V TEČAJ POSLUŠNOSTI – OBEDIENCE

RAZPIS V TEČAJ POSLUŠNOSTI – OBEDIENCE

Ko gre za šolanje psa poslušnosti ugotovimo, da je vsakdo, ki z njim govorimo strokovnjak. Ko sem dobil svojega prvega psa mi je  veliko mojih sosedov in prijateljev dalo vse vrste nasvetov; Kako šolati psa?

Mnogi nasveti so si  bili v nasprotju, in veliko jih je bilo napačnih. Zlasti pomembno je, da si pridobite informacije usposabljanja iz različnih virov. Ne verjamem, da tisto, kar vidiš na eni televizijski oddaji, kar ste prebrali v eni sami knjigi, kar ste našli v enem spletnem članku, ali celo, kar ste lahko slišali od tako imenovanih kinoloških strokovnjakov dovolj dobro, da bi lahko šolali svojega psa. Pristop do šolanja ni enoznačen ampak je odvisen od značaja psa in vodnika in težko bomo sami ugotovili , kateri pristop k šolanju je za našega psa pravilen.

Pogosto za slabo vedenje in odzivnost pri poslušnosti krivimo psa, vendar pa večina težav prihaja od nas, ne od naših psov.

Dejstvo je, da se slabo vedenje običajno pojavi, ko smo napačno komunikacijo z našim psom  nenamerno nagradili slabo vedenje. Če pes dosledno dobi potrditev ob določenem vedenju, bo dojel,  da je vedenje zaželeno. Nasprotno pa, če pes dobi potrditev ob ne zaželenem  vedenju se bo povečala pogostost tega vedenja.

Psi niso ljudje, zato jih ne učimo na enak način kot ljudi. Mnogi ljudje pripisujejo slabo vedenje psa sovraštvu, zlobi, ali zameram. Te posebno grda čustva so človeška stvar in ne pasja.

Obedience je disciplina v kinološkem športu; je popolna harmonija med psom in vodnikom ter perfektno izdelana vaja.

Ustrezno usposabljanje je bistvenega pomena za dolgo, srečno in varno življenje z psom, ki postavlja temelje, da bo vaš pes fizično sposoben, mentalno buden, družbeno angažiran in čustveno srečen.  Dejavnost mora biti psu  prijetna , naš pristop  pozitiven na osnovi nagrade,  zabaven in učinkovit.

Vabimo vas, da se udeležite 3 mesečnega tečaja Obedience z pričetkom v soboto 3. Januarja 2015 na vadbišču društva v Sežani ob 8.uri.

Vpis v tečaj vsako nedeljo od 8 do 12 ure v prostorih društva, zadnji rok 21. december 2014.

Zaželeno je, da imajo psi in vodniki opravljen izpit B-BH.