Šolanje

SPOŠTOVANI PRIJATELJI – LASTNIKI PSOV

Kar se Janezek nauči to Janez zna. Enako bi lahko rekli tudi za našega  štirinožnega  prijatelja. Sam se že več, kot deset let  prizadevam in trudim, da prihajajo na »šolanje« psi v starosti 3 do 5 mesecev. Sem vzreditelj Nemških ovčarjev  in zelo dobro vem , kaj pomeni zgodje šolanje na odraslega psihično stabilnega psa. Šele v zadnjih letih prihaja kinologija do spoznanj, kako zelo je pomembno prvo – zgodnje obdobje psa pri oblikovanju njegovega značaja, sposobnost in uspešnost kasnejšega šolanja in socializacije, ki je temelj zadovoljnega vodnika in njegovega psa v urbanem okolju.

Zmotno je prepričanje, da je pes primeren za šolanje približno pri enem letu starosti. Prve »napotke« dobi mladiček že v leglu od svoje matere in vrstnikov. Kasneje se pridruži še vzreditelj, ko kužke navaja na samostojno prehranjevanje itd.

Ko mladička kupimo mu postanemo nova družina v novem okolju. Vzgajati ga začnemo že s prvim dnem bivanja pri nas. Zavedati se moramo, da je psiček v tej starosti izredno dojemljiv za učenje in da je to obdobje, ko se bodo vanj vtisnile mnoge dobre in slabe navade. V tem obdobju je izredno pomembno, da kužku omogočimo spoznavanja z vrstniki, ljudmi ter drugimi živalmi in različnimi okolji.

Pri odraščanju psa kaj kmalu pride obdobje, ko se je treba pripraviti na kasnejše »zaresno« šolanje. V tem času psa pripravljamo, da določene vaje v osnovi že pozna in delno tudi obvlada. Pri tem pa moramo vseskozi skrbeti, da pes to sprejema kot del prijetnega druženja s svojim vodnikom, ne pa kot neko neprijetno in povrhu še dolgotrajno mučenje, ki ga opravlja le zaradi strahu pred kaznijo. Celotna vzgoja in šola mora temeljiti na usmerjanju psa, k nam željenim ciljem, ter pozitivni motivaciji pohvali in sistemu DAJ-DAM. Negativno motivacijo ( neodobravanje, grajanje ) pa uporabljamo, ko nam določeno vedenje našega štirinožnega prijatelja ni všeč in nočemo, da mu takšno vedenje pride v navado.

V primeru, da se neprimerno vedenje pri psu že ponavlja, je to obdobje in čas za popravke in odpravo teh napak. Največkrat se namreč izkaže, da je ravno vodnik tisti, ki je s svojim neznanjem ali neodgovornim ravnanjem, ustvaril tako vedenje.

Praksa kasnejšega osnovnega in višjega šolanja je pokazala, da so vodniki s psi, ki so obiskovali tečaj male šole občutno lažje in boljše opravljali zadane naloge kot tisti, ki so prišli zgolj naravnost v tečaj osnovnega šolanja.

Vabim vas, da se pridružite ter postanete član Kinološkega društva Sežana.

Predsednik Kinološkega društva Sežana

 

URNIK  ŠOLANJA

PON.

     TOR.

SREDA

ČET.

     SOB.

NED.

Mala šola

18:00 – 19:00

Nadaljevalni

A in B-BH

18:00 – 20:00

višji izpiti

IPO 1,2,3

poslušnost

18:00 – 20:00

Obramba

20:00 – 21:00

Višji izpiti

SLED

8:00 – 10:00

poslušnost

10:00 – 12:00

Obramba

12:00 – 13:00

Mala šola

8:00 – 10:00

Nadaljevalni

A in B-BH

9:00 – 11:00 h

SLED

po dogovoru

SLED

po dogovoru

Tečaji višjega šolanja, Rally obedience ter sledenja bodo po dogovoru lahko tudi naknadno v drugih terminih, stvar dogovora na tečaju.

Tečaji A in B-BH ter male šole ostajajo fiksni razen v izjemnih primerih.

Tečaji se praviloma izvajajo v VSAKEM  VREMENU.

Prosti termini so namenjeni individualnim treningom, pripravam na izpite ter treningom tekmovalne vrste.

Urnik tečaja Rally obedience se določi naknadno ko je prijavljenih dovolj tečajnikov za pričetek tečaja

CENIK ZA ČLANE KD SEŽANA

    CENA  VRSTA ŠOLANJA – TEČAJA

30€

Članarina

70€

Mala šola

150€

Začetni tečaj

80€

Nadaljevalni tečaj

100€

IPO 1,2,3 tečaj

100€

Sledarji

100€

Rally obedience

Brezplačno

Tekmovalci člani KD Sežana

MALA ŠOLA za pse od 3 do 6 mesecev

ZAČETNI TEČAJ za pse od 7 mesecev naprej

NADALJEVALNI ZAČETNI TEČAJ za pse, ki so bili premladi za pristop k izpitu po zaključenem začetnem tečaju ali niso bili dovolj pripravljeni.

TEČAJ ZA IPO I, II, III za pse, ki so opravili B-BH; poleg poslušnosti vključuje še sledenje in obrambo.

TRENINGI TEKMOVALNE VRSTE – sledenje, B-BH, IPO 1,IPO 2, IPO3.

IZPITI NISO V CENI TEČAJA.