Svetovanje

V KINOLOŠKEM DRUŠTVU SEŽANA SMO VAM VEDNO PRIPRAVLJENI SVETOVATI PREDEN SE ODLOČIMO, DA BI KUPILI PSA

Ko se prvič znajdemo pred nakupom pasjega mladička, smo pogosto zmedeni. Ne vemo, kje poiskati prave informacije, ne vemo, kako priti do vzrediteljev in podatkov o leglih ter še in še.

Izbira pasme
Najprej se moramo odločiti, kakšne pasme psa sploh želimo. V enciklopedijah sicer najdemo kratke opise različnih pasem, vendar nam ti podatki premalo povedo. Poleg tega so večinoma omenjene le pozitivne lastnosti, medtem ko se tistim manj všečnim raje izognejo. Najboljše informacije bomo dobili od strokovno usposobljenih  lastnikov psov določene pasme v kinološkem društvu s katerimi lahko pridemo v stik na društvenem poligonu. Toplo priporočam tudi obisk pri dobrem vzreditelju, kjer lahko iz prve roke izvemo vse podrobnosti o pasmi, si ogledamo njegove že odrasle pse in se tako lažje odločimo, ali pasma res ustreza našim pričakovanjem. Večina ljudi pasmo izbira le po zunanjem izgledu, pozabi pa na bistveno – karakterne lastnosti psa in njegove potrebe. Vprašati se moramo, ali izbrana pasma res ustreza našemu življenjskemu stilu in našim željam, kaj bi radi s psom počeli (agility, reševanje, tekmovanja v poslušnosti

Kako skrbeti za psa, kako ga šolati in kako ravnati v situacijah, ko med psom in drugimi člani družine pride do napetosti, so vprašanja, na katera je treba poiskati odgovore še preden pes pride v družino. Tako lahko preprečimo številne neprijetnosti, ki so lahko posledica neodgovornega ravnanja s psom.