Junijsko tačkanje s šapico z roko v roki po kraških poteh

Kot nalašč je po obilici dežja tretji vikend v juniju končno posijalo sonce in seveda smo ga v Kinološkem društvu Sežana izkoristili za naš mesečni socializacijski sprehod. Tokrat smo izbrali bolj senčno pot, da šapicam ne bi prehitro postalo prevroče – krenili smo po tigrovski spominski krožni poti med vasema Ocizla in Beka.

Iz čudovito mirne vasi smo hitro prišli v gozd in tam kaj kmalu ugotovili, da pot ne bo prav enostavna. Zaradi dežja so oživeli številni izviri, kar nekajkrat smo po kamnih prečkali narasle potoke in se čudili prekrasnim slapovom ob stezi. Vzeli smo si čas za postanke, da smo se nagledali teh lepot. Med hojo je bilo treba namreč kar paziti na svoje in pasje stopinje, vodo, kamne in blatne drče, ter seveda štirinožne prijatelje tesno ob nogi, ki bi nas na trenutke najraje v treh sekundah odvlekli po bregu navzdol v najbližji potok. No, nekajkrat jim je vseeno uspelo spraviti nas na zadnjo plat, ampak na srečo brez poškodb, samo z blažjimi blatnimi ali mokrimi posledicami. Pa tudi čofotanja po bistri vodi se ni manjkalo za pogumnejše kužke. Kakšna osvežitev za njih in koliko smeha za nas!

Proti koncu pohoda smo naredili še daljši postanek, da smo se okrepčali in izvedli še nekaj iskanj mantrailing, s čimer se ukvarja kar nekaj članov društva. Gozd nudi odlične skrivalnice za markerje, psi s svojimi vodniki pa jih nato iščejo po nam nevidni sledi, ki jo markerji pustijo v zraku, na grmovju, na tleh. Res jih je veselje gledati, ko se z nosom pri tleh poženejo v dir in lahko pokažejo, kaj zmorejo njihovi smrčki! Tako si nabiramo izkušnje in upamo, da nam bodo z ustrezno vajo v neprecenljivo pomoč v primerih iskanja pogrešanih oseb ali živali.

Ob sončnem zahodu se je naš sprehod končal nazaj na izhodišču v Ocizli, kjer so utrujene tačke brez vsakršnega ugovarjanja poskakale v svoje bokse, bolj ali manj blatni vodniki in pohodniki pa smo sklenili, da naredimo še en postanek. Na vrtu bara v sosednji vasi smo si privoščili pico in še ob soju malih svečk na mizi izmenjevali vtise tega popoldneva ter živahno kovali načrte, kam jo mahnemo naslednjič …

1718695496707   1718695496679  IMG_20240614_180834  1718695632129