SLAVNOSTNI OBČNI ZBOR OB 10. OBLETNICI DRUŠTVA

SLAVNOSTNI OBČNI ZBOR OB 10. OBLETNICI DRUŠTVA

Spoštovani,

Naše društvo letos praznuje 10 let dela,  pobud, šolanja, izobraževanja strokovnega kadra in širše javnosti v korist naših psov. Dovolite, da se zahvalim Vam, ki ste za vse, kar smo v teh desetih letih skupaj preživeli za vsa odrekanja za vse tiste vikende in večere, ki smo jih preživeli delovno v društvu saj v stvareh in področjih, ki nas zanimajo smo pridobili smisel in motivacijo. Posledično smo pripravljeni vložiti več energije, se več učiti, več delati in nabirati izkušnje. Lahko bi vikende preživeli doma z družino ali bili prosti ampak odločili smo se, da svoj čas in znanje vlagamo v izgradnjo tega društva in dobrobit naših psov. Zahvaljujem se vam za zaupanje in potrpežljivost ter energijo ki jo temu društvu dajete.

Kinološko društvo Sežana drage članice in člani to ste vi.

Edinstvenost pa se kaže v tem, da se je v tej čudoviti Kraški oazi, vedno našlo dovolj prodornih ljudi, ki so verjeli, hoteli, kljubovali, in znali uresničili zamisli, ki so se prepletle v to uspešno zgodbo v kateri smo združili vse aspekte poslovne filozofije društva, kot tudi tisto nekaj več – kemijo odnosov, prijateljstev ter zvestobe.

Pred 10 leti je nastala želja, da ustanovimo Kinološko društvo v Sežani.  Ta ideja, ni naletela na veliko zadovoljstvo lokalnega prebivalstva in smo bili razvrščeni med čudake, saj tako in tako bo društvo hitro propadlo kot so vsa do sedaj …..

Preprosti ljudje smo taki kot smo, praviloma dobri, a žal nalagani, zavedeni, nahujskani tako kot hočejo tisti, ki si lastijo vsakdanjo politiko, kapital in celo znanost, da nas lahko na vse božje in najnovejše načine izkoriščajo, vodijo v konflikte za svoje interese. Drage mlade kolegice in kolegi načelo timskega dela je najverjetneje snov prvega letnika srednje šole ali celo v osnovne šole, pohlep in nevoščljivost prinašajo posledice. Ne iščite krajšnic, da dohitite nekoga ki je začel deset let pred vami, ker časa ne morete prehiteti oziroma dohiteti.

Prvi koraki šolanja so nastali na privatnem travniku v Križu, ki nam ga je brezplačno dala v uporabo članica društva gospa Katja Filipčič in moram poudariti in dati veliko priznanje g Liviji Fabjan za vse administrativno delo in posebej za izdelavo logotipa društva.  Preživeli smo vse porodne krče in že v prvem letu postali člani KZS, izvajali šolanje z državnimi izpiti, prirejali javne prireditve (občinski praznik, pastirske igre in prirejanje delavnic za osnovno šolske otroke). Poleg strokovnega dela smo gradili moderen poligon, kupili stare kontejnerje jih popravili in v njih napeljali elektriko katero smo takrat napajali z agregatom. Ne smemo pozabiti na orodje za delo in vzdrževanje  (nihče ni taktiziral vsak je pripeljal z seboj orodje in opremo ki jo je imel doma: kosilnice smo pripeljali od doma, da smo lahko pokosili poligon) danes ima društvo vrtni traktor kosilnico in drugo ročno orodje danes ni potrebe ,da prinesemo gorivo s seboj, da lahko pokosimo poligon. Zgradili in kupili smo orodja za lažje učenje različnih programov šolanja. Tukaj bi izpostavil g. Martinuča, Dejana in Ido ki so pustili v društvu nešteto ur in denarja. Zgradili smo električno razsvetljavo poligona, da smo lahko delali v večernih urah katero smo napajali z agregatom in 7. Leto delovanja pridobili priklop na javno električno omrežje. Zgradili vodovodni priključek in s tem pridobili pitno vodo.

Klub uspešnemu delu KD Sežana smo predvsem zaradi naše drugačnosti pri pristopu, namenu in  razumevanju dela z psom še vedno deležni pokroviteljskih pripomb in omalovažujočih pogledov, ki jih lahko opazite ob mreži poligona – a nanje se ne gre ozirali ampak dokazali smo, da zmoremo več in smo iz leta v leto močnejši in boljši in v letu 2021 prijeli plaketo Bonitetne hiše CompanyWall za zaupanja vredno organizacijo.

Danes lahko rečem, da imamo dovolj znanja in izkušenj, da to veliko zgodbo, ki smo jo skupaj izoblikovali tako poslovno kot, kar je še bolj pomembno v odgovorno lastništvo naših ljubljenčkov na krasu in v zamejstvu. To je naj pomembnejše, da smo mi z našim delom z našimi temelji z našimi kreativnimi rešitvami, analitično miselnostjo z občutkom in ljubeznijo do psov dali neka nova znanja. Naredili smo tudi kako napako vendar delo z psi  so izkušnje -  praktično brez izkušenj ni uspeha. Vsi mi smo se združevali pod eno streho in ta streha je KZS, ki je lani praznovala 100 let delovanja to je dolga doba a z pogledom v prihodnost je to majhen delček vendar pomemben za našo prihodnost, ki je zelo kompleksna in hkrati izziv. Prihajajo nove generacije članov in kinologov uveljavljajo se novi prijemi pri šolanju vendar poglavitne so izkušnje kot tudi napake, ki jih naredimo vse to se  moramo  naučiti prenašati iz generacije v generacijo voditi stroko, slediti novim idejam, dajati nov navdih; hkrati moramo biti tudi kritik nekaterih marketiškim potezam, ki so mogoče dani trenutek všečne vendar dolgoročno usodne. Uspeh društva je posledica trdega dela, predanosti, stalnega učenja in razvijanja, pripadnosti lokalnemu okolju ter konstantni kakovosti naših storitev.

Upam si trditi, da smo naše poslovne in osebne vezi ob tem dogodku dodatno utrdili. Lepo se je bilo družiti z vami, ob tej priliki pa se še enkrat zahvaljujem vsem, ki ste soustvarjali uspešno zgodbo, ki traja že 10 let.

Predsedni: Ljubo Gorup